maandag 21 mei 2012

Een kloppend hart

Ik ben alweer een week terug van mijn laatste vakantie in Suriname en het weer aanpassen in Nederland valt niet mee. Inmiddels heb ik al drie (voornamelijk) geniet vakanties in Suriname achter de rug, en ik merk dat het aanpassen in Nederland steeds zwaarder wordt. Want hoe dan ook, mijn thuis in Suriname wordt steeds comfortabeler. Op de allerlaatste dag schoot het dan ook even door mijn hoofd: “Wat als ik gewoon niet op het vliegtuig stap?”. Een ding is duidelijk, het is tijd om mijn meerjarenplan een zetje te geven.

De afgelopen vakantie had een extra speciaal tintje, want m’n moeder was er eindelijk bij. Een van mijn grootste wensen is steeds geweest dat ook zij van dit tweede thuis zou genieten. Want, toen ze in 1966 bij de Bams in Suriname werkte heeft ze dit perceel voor ongeveer 900 Nederlandse guldens gekocht, inderdaad, zoals in het voorbeeld hieronder vermeld, onder gemakkelijke betalingsvoorwaarden; eerst deed je een aanbetaling, en daarna kon je met een soepele regeling maandelijks de rest van het bedrag aflossen. In die tijd was 900 gulden een behoorlijk kapitaal.

Deze advertentie heb ik overigens uit de Koninklijke Bibliotheek, historische kranten. Als je zoekt op Nieuw Suriname (Nieuws en Advertentieblad) krijg je de oude kranten te zien: http://www.kb.nl/krantencatalogus/krantencatalogus.html.


Ik ben dus dik tevreden; het hart van dit huis klopt eindelijk, want mijn moeder heeft volop van de woning genoten.

Maar ook m’n zus Michelle en haar gezin waren deze keer mee, en ook dat was een speciale gebeurtenis. Helemaal bijzonder was, dat mijn zwager betoverd is geraakt door Suriname!

Hoe kan het ook anders. Al in de eerste week hebben we voor een paar uur een bootje met bootsman gehuurd en zijn we op de Suriname rivier gaan varen.

Met alle mooie natuur en vogels om ons heen hebben we van de dolfijnen genoten, de Capibara bij Johanna Margaretha bezocht en nadat de bootsman wat garnalen van enkele lokale vissers kreeg hebben m’n zusje en haar man gevist.
En ja hoor, samen haalden ze 5 vissen naar boven, kodokoe’s en barbaman’s.
kodokoe - Aspistor Quadriscutis.
barbaman - Bagre bagre.

We hadden ijs bij ons voor de drankjes, dus hebben we de vissen op ijs meegenomen naar huis. Thuis hebben m’n zwager en ik de vissen schoongemaakt en ik heb ze lekker droog gebakken met wat kruiden en paneermeel. Niets zo lekker als verse vis!

Dit alles ook dankzij onze alleraardigste bootsman Melvin die op Leonsberg z’n standplaats heeft.

Maar ook onze dagtrip naar m’n oom en tante in het Indianendorp Redi Doti maakte deel uit van de betovering. We hebben voor een dag een busje gehuurd (79,- euro bij http://www.enterprizeautos.com/, bel wel voor de actuele prijzen en voorwaarden, zoals borg!) en ik was zeer verbaasd over de korte reistijd, nu de weg is geasfalteerd.

Doordat je nu ook geen gaten in de weg hoeft te vermijden kan je rustig om je heen kijken op de Weg naar Carolina, het is net een sprookje. Op de heenweg konden we meteen met de veerboot mee.

En in Redi Doti werden we met een heerlijke gebarbecotte (wilde) hazenbout ontvangen! We hebben daar lekker in alle rust kunnen ontspannen in de hangmat, we hebben wat gewandeld en de kinderen hebben in de regen gedanst.

Mijn kleine nichtje kon het maar wat goed vinden met mijn overbuurvrouw Heleen.

Tjauwmin

De mensen die me een beetje kennen, weten dat ik dol ben op tjauwmin en deze vakantie heb ik een tjauwmin-proeverij geïnitieerd. Helaas was Fun Tu aan de Johannes Mungrastraat 32 gesloten toen ik een portie wilde halen, dus die kon niet meedingen. En helaas was niet iedereen er elke keer bij om te proeven. Dit is uitslag van de meedingers, en het gaat om de Tjauwmin Moksi, vlees erdoor:
5 proevers (7,6,6,8,7) voor Chi Min, Cornelis Jongbawstraat 83: 6,8
3 proevers (7,8,7) voor Lucky Twins, Ma Retraite Mall: 7,3
4 proevers (6,8,7½,8) voor Lian-Fa, Anamoestraat 12: 7,4
4 proevers (7,7,8,8) voor Tjauwmin Drive thru, hoek Gijsbertusstraat/Vestastraat: 7,5
5 proevers (10,9,8,9,9) voor Bryan’s, Mahonylaan 96: 9
Een foto van de winnaar:

Ikzelf heb Bryan's restaurant een 9 gegeven. Een 10 hou ik nog steeds gereserveerd voor het restaurant dat ooit nog eens de tjauwmin van "Langa man" (volgens mij in de Klipstenenstraat) uit vroeger tijden kan evenaren. Daar zaten ook kleine stukjes lever doorheen.


Maar een saoto-soep op de Kwattamarkt sla ik ook geen enkele vakantie over, en ook mijn moeder was hier erg door gecharmeerd.


Ik kijk alweer uit naar de eerste zondag of woensdag van de volgende vakantie: Ontbijten met saoto soep op de Kwattamarkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten